7.2.4. Recursos minerals

Els minerals tenen gran importància per les seves múltiples aplicacions en els diversos camps de l’activitat humana. La indústria moderna depèn directament o indirectament dels minerals. Es fan servir per fabricar tot tipus de productes, des d’eines i ordinadors fins a gratacels. Alguns minerals s’utilitzen pràcticament tal com s’extreuen, com per exemple el sofre, el talc, o la sal, etc. Altres, en canvi, han de ser sotmesos a diversos processos per obtenir el producte desitjat com el ferro, el coure, l’alumini, l’estany, etc.

Els minerals són un recurs natural de gran importància per a l’economia d’un país, molts productes comercials són minerals, o s’obtenen a partir d’un mineral. Molts elements dels minerals resulten essencials per a la vida, presents en els organismes vius en quantitats mínimes.

Els minerals tenen una infinitat d’aplicacions que inclouen els més variats camps de l’activitat humana. La principal és, sens dubte, la de constituir la font d’obtenció dels diferents metalls, base tecnològica de la civilització moderna. Així, de diferents tipus de quars i silicats, es produeix el vidre; el grafit s’utilitza per a les mines de llapis o amb diferents barreges de minerals es produeixen components per a computadores. Els minerals que entren en la categoria de pedres fines o semiprecioses, com els diamants, els topazis, o els robins, es destinen a la creació de joies. Els nitrats i fosfats són utilitzats com a adobs per a l’agricultura. Alguns materials, com per exemple el guix, són utilitzats directament en la construcció

Un recurs mineral o mena és una concentració natural d’algun element o compost de l’escorça terrestre, que pot ser extret o processat amb els mitjans tecnològics disponibles. Els recursos minerals es divideixen en metàl·lics o no metàl·lics, segons permetin l’obtenció d’uns o d’altres tipus d’elements.

Els jaciments de minerals metàl·lics poques vegades proporcionen l’element pur, de manera que, un cop extret, cal obtenir el metall refinat. Els minerals metàl·lics més importants per les seves aplicacions són el ferro, el coure i l’alumini.

Les menes més importants de ferro són els seus òxids (hematites, magnetita i limonita), un sulfur (pirita) i un carbonat (siderita). Les menes del coure són els seus òxids (cuprita) i els seus sulfurs (calcosina, calcopirita i covelina). La principal mena de l’alumini és la bauxita (barreja d’òxids i hidròxids d’alumini hidratats).

Hematites

Magnetita

Limonita

Pirita

Siderita

Cuprita

Calcosina

Calcopirita

Bauxita
Alguns metalls, com l’or i la plata, es poden obtenir en forma nativa (pur) en quantitats reduïdes.

Els minerals no metàl·lics inclouen compostos i roques utilitzats en la construcció, com fertilitzants o en productes químics de síntesi. Els més utilitzats són: nitrats, sulfats, fosfats, marbre, granits, sorres i graves.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s