7.1.4. Activitats

1. Indica quines són les principals necessitats humanes bàsiques sense les que no podries desenvolupar-te com a persona. Ordena en una escala de major a menor importància i justifica la teva elecció. Realitza una posada en comú i compara les teves respostes amb les dels teus companys de classe. Compara el resultat amb la jerarquia de necessitats proposada per Abraham Maslow el 1934.

2. Explica les diferències entre creixement i desenvolupament, i indica si l’actual model de desenvolupament d’Occident és sostenible. Té límits el creixement de l’ús dels recursos naturals d’una societat?

3. Respon les qüestions:
 • Quines diferències hi ha entre medi ambient i ecosistema?
 • Analitza i explica les diferents dimensions del desenvolupament humà. Qui ha de garantir uns mínims de desenvolupament humà?Indica algunes diferències i forts desequilibris que es donen entre diferents societats o poblacions.
 • Per què alguns proposen denominar aquesta era posterior a la Revolució Industrial, «Antropocè»?
 • Té límits el creixement econòmic? Pot existir un creixement il·limitat a la nostra societat?
 • Explica el significat de glocal i indica alguns problemes glocals, que considereu prioritaris, als quals s’enfronta actualment la humanitat.
 4. Què passarà quan esgotem els recursos?

a. Resumeix les idees que planteja cada un dels dos protagonistes del video.

b. Creus que és inevitable que s’esgotin els recursos i que ambdues postures, la de l’estalvi energètic i la del despilfarrament, ens porten al mateix futur?

c. Què entenem per progres? Quines són les necessitats imprescindibles de la humanitat?

 d.Quin és el futur que volem?

e. Com conseguir avançar cap a un mon que ens permeti a tots viure millor, sense renunciar al progres i sense fer malbé irreversiblement el planeta?

f. Descriu i analitza les propostes de sostenibilitat que es fan al video. «Sostenibilidad II».

5. Explica la importà de conéixer l’emprenta ecològica d’una persona o la mitjana d’un pais, i indica què ens permet saber aquestes dades.

6. A partir de la gràfica del punt 7.1.2.:

a) Compara l’emprenta ecològica d’España i Regne Unit, sector a sector, i indica les diferències.
b) L’emprenta ecològica mundial per persona es ara de 2,2 ha. ¿És possible consumir més del que es produeix?

7. Calcula la teva emprenta ecològica , en funció de com gestionis l’energia, l’aigua, el transport i els residus, en: http://www.vidasostenible.org/ciudadanos/a1_01.asp

8. ¿De quina manera pot la tecnologia ajudar a reduir l’emprenta ecològica?

9. Sobre la carta del cap Indi Sealth.

 • Llegeix detingudament el text assenyalant les paraules i les expressions o frases que no entenguis.
 • Tracta d’esbrinar el significat de les paraules i frases desconegudes pel context en què apareixen, i si no pots, busca al diccionari o sol·licita l’ajuda que necessitis. Realitza una fitxa de vocabulari amb aquests termes i expressions.
 • Assenyala les idees principals que apareixen en el text i descriu els personatges que apareixen.
 • Formula els interrogants que la seva lectura et suggereix.
 • Destaca els aspectes més rellevants i els que més t’hagin impressionat del «discurs a l’home blanc», pronunciat pel cap indi Sealth el 1855.
 • Quins són els atemptats ecològics que produeix l’home blanc?
 • Què signifiquen les frases següents? «Tot va enllaçat. La terra no pertany a l’home. L’home pertany a la terra ». «Tots els éssers comparteixen el mateix alè». «L’aigua cristal·lina no és només aigua, sinó sang dels nostres avantpassats». «El sòl que trepitgen són les cendres dels nostres avis».
 • Creus que és compatible el desenvolupament econòmic i el consumisme de les anomenades societats desenvolupades amb la conservació de la natura i la seva protecció?
 • Creus que és just que menys d’un 20% de la població mundial consumeixi més del 80% de les riqueses? Com es sosté aquesta situació? Es pot sostenir per molt més temps? Creus que és factible estendre a tota la població mundial el nivell de vida dels que més tenen?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s