7.1.1. L’esgotament dels recursos i el creixement de la població

La Terra, com tot ecosistema limitat, té un límit de càrrega, és a dir, un nombre màxim d’individus als quals pot alimentar de forma estable. L’impacte de la humanitat, amb una població que supera els 6.500 milions d’individus, dotada d’una tecnologia avançada i amb un consum creixent de recursos naturals, genera canvis sobre el medi ambient que afecten les condicions bàsiques de la biosfera a escala mundial. L’ésser humà fa servir la seva capacitat tecnològica per alterar les condicions ambientals de manera que el resultat li afavoreixi, però no hem d’oblidar que seguim subjectes als límits de la biosfera, de manera que hem de gestionar de forma adequada nostre desenvolupament futur.

Robert Malthus (1766-1834)

L’economista britànic Thomas Malthus va afirmar, el 1798, que mentre que la població humana creix segons una progressió geomètrica, la capacitat d’aprofitar els recursos del planeta creix al ritme d’una progressió aritmètica, molt més lentament. Per això, s’esgotarien els recursos del planeta fins arribar a un col·lapse o catàstrofes sense precedents. La teoria de Malthus és pessimista i no va tenir en compte la capacitat de la Ciència i la Tecnologia per augmentar i generar la producció de nous recursos.

David Ricardo (1772-1823)

L’economista David Ricardo, el 1817, va enunciar la seva teoria en la qual exposa que la primera dificultat per al desenvolupament no és l’augment de la població, sinó la distribució dels recursos, dels quals depèn el seu valor. Així, els límits del desenvolupament són, per a Ricardo, més amplis que els de Malthus, i poden ser regulats per una gestió adequada del mercat regulada per les lleis. Aquesta teoria ha donat lloc, enfront del pessimisme de Malthus, a un excessiu «optimisme tecnològic» que suposa que la inventiva humana és il·limitada, capaç de superar qualsevol dificultat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s