7.1.2. L’emprenta ecològica

Has de saber que …

  • L’emprenta ecològica d’un individu o d’una població determinada és la superfície de territori productiu (cultius, pastures, boscos i ecosistemes aquàtics) necessària per generar els recursos i absorbir els residus que genera aquesta població. Es mesura en ha / persona · any. El seu valor ens indica quant consumim.
  • Com més baix és l’emprenta ecològica d’una població, més a prop es troba de la sostenibilitat desitjable. Per mantenir una gestió sostenible, l’emprenta ecològica ha de ser menor que la biocapacitat per produir recursos. El valor de la biocapacitat ens indica quant tenim.
  • Si repartiésemos el terreny productiu del planeta entre tota la població del món, ens correspondria a cada un 1,8 ha.
  • L’emprenta humana mitjana és de 2,2 ha, és a dir, 0,4 ha més del que podem utilitzar, però la seva distribució és molt desigual: la mitjana d’un nord-americà és de 9,6 ha i la d’un afganès, 0 , 2 ha. • La hectàrea (ha) és l’hectòmetre quadrat (hm2), i equival a 10.000 m2. És la superfície que ocupa un quadrat d’un hectòmetre (100 m) de costat. És aproximadament la dimensió d’un camp de futbol.
  • L’emprenta ecològica ens permet comparar l’impacte sobre el planeta de persones de diferents societats.
  • Ens permet afirmar que la manera de vida dels països més desenvolupats no es pot estendre a tot el planeta (es necessitarien 6 Terres). És una manera de vida profundament insolidari i insostenible.
  • Permet concloure que una economia planetària sostenible exigeix la reducció del consum de les minories benestants, una més justa distribució de la riquesa i millorar l’eficiència dels processos productius.

Emprenta ecològica i biocapacitat

La biocapacitat d’un territori es defineix com la disponibilitat de superfície biològicament productiva segons categories (cultius, pastures, mar productiu i boscos) expressada en termes absoluts (ha) o per càpita (ha / cap).

El dèficit ecològic indica si un país o regió disposa d’excedents ecològics, o bé si consumeix més recursos dels que disposa. En aquest cas, indica que la comunitat s’està apropiant de superfícies fora del seu territori, o bé que està hipotecant i fent ús de superfícies de les futures generacions.

En el marc de la sostenibilitat i des de la perspectiva nacional o regional, l’objectiu final d’una societat hauria de ser el de disposar d’una emprenta ecològica que no sobrepassés la seva biocapacitat i, per tant, que el dèficit ecològic fos zero o negatiu (excedentecològic).

L’emprenta ecològica de l’espanyol mitjà es va situar, l’any 2005, en unes 6,4 hectàrees globals de territori productiu anuals, la qual cosa vol dir que, com a mitjana, un espanyol necessita unes 6,4 hectàrees de territori productiu a l’any per satisfer seus consums i absorbir els seus residus.

  • L’indicador presenta un augment del 19% des de 1995 a 2005, el que es tradueix en un augment des de les 5,4 hectàrees el 1995 fins a les 6,4 el 2005. El ritme mitjà de creixement de l’emprenta en aquests deu anys va estar en prop de 0,1 hectàrees a l’any, és a dir, 2,7 metres quadrats diaris per persona, equivalent a un increment diari de emprenta aproximat, en el conjunt del país, de 12.000 camps de futbol.
  • El dèficit ecològic espanyol arriba l’any 2005 un valor molt proper a les 4 Hag / cap, que suposa al voltant de 175.000.000 hectàrees globals i que equival a un augment del 40% entre els anys 1995 i 2005.
  • L’emprenta ecològica espanyola l’any 2005 és 2,6 vegades superior a la biocapacitat disponible en hectàrees globals. En altres paraules, es necessiten gairebé tres Espanyes per mantenir el nivell de vida i població actuals. Amb això, ens situem definitivament al vagó de cua de la UE en aquest punt. La situació espanyola quant a sostenibilitat és, doncs, compromesa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s