7.1. El medi ambient i el desenvolupament humà. El creixement il·limitat en un món limitat

Has de saber que …

  • El medi ambient comprèn el conjunt de factors físics, químics, biològics, socials, culturals, econòmics, ètics i estètics que interactuen entre si, amb l’individu i amb la societat en què viu determinant la seva forma, caràcter, relació i supervivència.
  • El desenvolupament humà, segons el programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), és el procés d’ampliació de les possibilitats de triar i d’expandir les condicions de les persones per viure una vida saludable, creativa i amb els mitjans adequats per desenvolupar- en el seu entorn social. El PNUD ha establert com a mesura l’Índex de Desenvolupament Humà (IDH), que es basa en el mesurament de tres dimensions: salut, educació i nivell d’ingressos.
  • Encara que el nostre planeta pugui semblar immens, té uns recursos i una capacitat limitada, per tant el creixement és també limitat. No és el mateix creixement que desenvolupament. El desenvolupament és qualitatiu mentre que el creixement és sempre quantitatiu. En els últims segles, els canvis per l’acció humana han estat tan importants que alguns autors proposen anomenar aquesta era l’Antropocè.
  • Existeixen alarmants símptomes i evidències del creixent deteriorament dels sistemes ambientals i humans en creixent interacció. S’estan produint canvis glocals (alhora globals i locals) que estan alterant els procés bàsics de l’equilibri ecològic, com els efectes de la contaminació, el canvi climàtic, l’escassetat d’aigua, l’esgotament de recursos i la pèrdua de biodiversitat, creant greus problemes que alteren l’equilibri econòmic i social, com la pobresa extrema, l’hiperconsum, la bretxa digital, la desocupació, la pèrdua de diversitat cultural, etc.
  • El desenvolupament de les comunitats humanes depèn de l’ús, el consum i la gestió dels recursos per satisfer les seves necessitats, a més dels efectes i dels impactes que es deriven d’aquestes accions.
  • Per satisfer les nostres necessitats i desenvolupar-nos, depenem de la provisió d’aire, aigua, sòl i energia presents a la biosfera, i d’altres múltiples recursos subministrats pel medi ambient. No solem ser conscients que compartim el nostre consum i deixem els nostres deixalles amb més de 6600 milions d’éssers humans i amb les necessitats de supervivència d’altres milions d’éssers vius d’altres espècies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s