4.6. Tabaquisme, alcoholisme i drogues

Tabaquisme

El tabaquisme és l’addicció al tabac provocada, principalment, per un dels seus components actius, la nicotina. És una malaltia crònica sistèmica pertanyent al grup de les addiccions i es creu que és la causa principal mundial de malaltia i mortalitat evitable segons l’OMS. El tabac és la primera causa de malaltia, invalidesa i mort prematura del món.

El tabaquisme provoca cada any 1,2 milions de morts. Està directament relacionat amb l’aparició de 29 malalties, de les quals 10 són diferents tipus de càncer, i és la principal causa del 95% dels càncers de pulmó, del 90% de les bronquitis i de més del 50% de les malalties. A Espanya cada any moren més de 50.000 persones a causa del consum de tabac, més que per els accidents de trànsit i el consum de totes les drogues il·legals junts.

Drogues

Una droga és qualsevol substància amb capacitat d’alterar un procés biològic o químic en un organisme viu amb un propòsit no nutricional. Són exemples dels seus innombrables efectes:

 • Alterar intencionalment la consciència (Substància psicoactiva)
 • Combatre una malaltia
 • Augmentar la resistència física
 • Modificar la resposta immunològica.

Popularment, el terme droga sol utilitzar-se preferentment per referir-se a les d’ús il·legal i que produeixen psicoactivitat. Per a les d’ús mèdic és més comú el terme fàrmac o medicament.

Perquè una droga sigui considerada com a tal ha de complir les següents condicions:

 • Ser capaç d’alterar o modificar una o diverses funcions psíquiques de l’individu que la consumeix (caràcter psicòtrop o psicoactiu)
 • Induir a les persones que la consumeixen repetir pel plaer que generen (addicció)
 • El cessament en el seu consum pot donar lloc a un gran malestar somàtic o psíquic (dependència física o psicològica)
Exemples de classificació d’algunes drogues segons seus efectes sobre el sistema nerviós central.
Depresors del SNC Estimulants del SNC Al·lucinògens
Alcohol Cocaïna LSD
Opiacis (Heroina, Morfina) Amfetamines Psilocibina
Benzodiazepines Nicotina Peiot
Barbitúrics Cafeïna, Teïna Drogues de síntesi
Cannabis i derivats Popper

El concepte de drogodependència fa referència a la necessitat de consumir certa substància per assolir certes sensacions plaents o bé eliminar sensacions desagradables derivades de la manca de la substància (síndrome d’abstinència).

La síndrome d’abstinència fa referència al conjunt de reaccions físiques o corporals que ocorren quan una persona dependent d’una substància cessa la seva consum es coneix a nivell col·loquial com mono.

Cocaïna

La cocaïna és un alcaloide que es obté del full de coca, planta que creix a Sud-amèrica, de la qual hi ha 200 varietats de les quals només 4 produeixen dit alcaloide: Erythroxylum coca o coca boliviana: originària del Perú i Bolívia

La cocaïna és un estimulant addictiu que funciona mitjançant la modulació de la dopamina, un neurotransmissor que es troba en certes zones i neurones del cervell.

S’han usat durant milers d’anys com herba medicinal i per a l’elaboració d’infusions

La primera recepta de la beguda refrescant Coca Cola contenia extractes de fulles de coca (per això el seu nom Coca-Cola), de manera que un litre de Coca-Cola contenia al voltant de 250 mil·ligrams de cocaïna.

Perjudicis per a la salut:

 • Augmenta el risc de patir trombosi, vessament cerebral i infart de miocardi.
 • Accelera l’arteriosclerosi
 • Provoca paranoia transitòria en la majoria dels addictes.
 • L’ús continu mitjançant l’aspiració nasal de la cocaïna (esnifar) pot produir congestió nasal, ulceració de la mucosa nasal i fins i tot perforació de l’envà nasal.
 • Si bé la cocaïna produeix major excitació sexual, també pot provocar impotència sexual o disfunció erèctil.

Opiacis

L’opi és una droga analgèsica narcòtica que es s’extreu de les caps verds de cascall o adormidera (Papaver somniferum).

L’opi s’extreu realitzant incisions superficials a les caps, encara verds, del cascall uns dies després de caure dels pètals de les flors. Els talls exsuden un làtex blanc i lletós, que a l’assecar-se es converteix en una resina enganxosa marró.

Un dels alcaloides que conté l’opi és la morfina. La morfina és una potent droga opiàcia usada freqüentment en medicina com analgèsic.

L’heroïna és una droga altament addictiva i il·legal a la majoria dels països del món.Es prepara a partir de la morfina. Generalment es ven en forma de pols blanca o marró i és una de les drogues amb més capacitat per generar dependència. El seu consum es realitza per inhalació, transmucosa, intravenosa, oral, intramuscular, anal.

Entre els efectes que produeixen aquestes drogues estan: el d’analgèsia, somnolència, canvis de l’estat d’ànim, depressió respiratòria, nàusea, vòmit, “miosi” (constricció pupil·lar) o disminució de la motilitat del tub digestiu.

L’efecte analgèsic que produeix la morfina té la particularitat que passa sense pèrdua de la consciència i no afecta altres modalitats sensorials, però és molt important en cas d’intoxicació, no permetre que el subjecte dormi ja que l’efecte com depressor en la respiració, es suma al mateix efecte causat pel somni i això augmenta el risc de mort per asfixia.

Els canvis conductuals s’identifiquen amb:

 • L’eufòria inicial
 • Apatia
 • Lentitud psicomotora
 • Deteriorament en el procés del pensament
 • Capacitat d’atenció i memòria

Existeixen molts mites al voltant de l’heroïna com el que produeix alta satisfacció, que evita l’estrès i que provoca sentiments de poder. La realitat, en canvi, és que genera un estat immediat d’insatisfacció i frustració en passar el seu efecte. Provoca alts estats d’ansietat i atenció i genera una devaluació total de la persona.

Els usuaris que comparteixen les agulles o altres materials de injecció corren el risc de encomanar-se del VIH, algunes hepatitis i qualsevol malaltia infecciosa.

Cannabis, Marihuana

El cànnabis és una substància psicoactiva extreta del cànem (Cannabis sativa o Cannabis indica). A les seves flors se’ls diu en l’argot marihuana, i la seva forma resinosa es diu haixix.

La forma més usual de consum és en forma de cigarreta embolicat a mà: en aquests casos s’usen directament els cabdells, secs i esmicolats, o bé el haixix barrejat amb tabac.

El consum de cànnabis produeix:

 • Una sensació d’eufòria i benestar
 • Cert grau de trastorns de la coordinació.
 • Una persona després de fumar marihuana o haixix notarà:
  • Un augment del pols
  • Sensació de alentiment del temps
  • Que les sensacions tant de gust, olfacte i les auditives es fan més vives
  • S’altera la capacitat de concentració
  • Apareix riure
  • Amb dosis elevades els canvis en la percepció i en les sensacions poden resultar desagradables, produint ansietat i fins i tot atacs de pànic.

Un dels efectes indesitjables més comú és la aparició de crisi d’ansietat aguda o crisi de pànic de vegades amb una sensació de ‘tornar-se boig’. S’han descrit brots esquizofrènics.

Al·lucinògens

La dietilamida d’àcid lisèrgic, LSD o LSD-25 és una droga psicodèlica semisintètica de la família de la ergolina. És una de les substàncies psicodèliques més conegudes i potents. Indueix estats alterats de consciència, comparats en ocasions amb els de la esquizofrènia o l’experiència mística.

Col·loquialment, la hi coneixem com àcid, tripi o trip (De l’anglès trip, viatge).

El cornezuelo és un fong que infecta els grans del cereal que s’utilitzen per fer pa de sègol, causant el foc de sant Antoni (ergotisme). Durant l’edat mitjana les intoxicacions per ergotisme eren tan freqüents que es van crear hospitals on els frares de l’ordre de Sant Antoni es dedicaven en exclusiva a tenir cura d’aquests malalts. S’especula que els “Judicis de les bruixes de Salem” van poder ser desencadenats per algunes joves que havien consumit sègol contaminat.

Amanita muscaria i peiot

Alcoholisme

L’alcoholisme és una dependència amb característiques d’addicció a les begudes alcohòliques. La seva causa principal és la addicció provocada per la influència psicosocial en el ambient social en què viu la persona. Es caracteritza per la constant necessitat d’ingerir substàncies alcohòliques, així com per la pèrdua del autocontrol, dependència física i síndrome d’abstinència.

L’alcoholisme suposa un seriós risc per a la salut que sovint condueix a la mort com a conseqüència d’afeccions de tipus hepàtic com la cirrosi, hemorràgies internes, intoxicació alcohòlica, accidents o suïcidi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s