3.1. La formació de la Terra i la diferenciació en Capes

Has de saber que …

  • Per entendre la formació de la Terra hem de començar estudiant com es va formar el sistema solar.
  • Els científics creuen que sistemes “solars” s’estan formant també en altres regions de l’espai.
  • Per exemple, en la següent imatge del telescopi espacial Hubble, els científics creuen “veure” la formació de discos protoplanetaris en la Nebulosa d’Orió, possiblement molt similar a la nebulosa a partir de la qual es va formar el nostre sistema solar.

El nostre satèl·lit: La Lluna

Llegeix el següent text i contesta a les preguntes

La Lluna és l’únic satèl·lit natural de la Terra. El seu diàmetre és d’uns 3.476 km, aproximadament una quarta part del de la Terra. La massa de la Terra és 81 vegades més gran que la de la Lluna. La densitat mitjana de la Lluna és només les tres cinquenes parts de la densitat de la Terra, i la gravetat en la superfície és una sisena part de la de la Terra.

La Lluna orbita la Terra a una distància mitjana de 384.403 km i a una velocitat mitjana de 3.700 km / h. Completa la seva volta a la Terra, seguint una òrbita el·líptica, en 27 dies, 7 hores, 43 minuts i 11,5 segons. Per canviar d’una fase a una altra similar, o mes lunar, la Lluna necessita 29 dies, 12 hores, 44 minuts i 2,8 segons.

Com triga a fer una volta sobre el seu eix el mateix temps que a fer una volta al voltant de la Terra, sempre ens mostra la mateixa cara. Encara que sembla brillant, només reflecteix en l’espai el 7% de la llum que rep del Sol

Després de la Terra, la Lluna és el cos espacial més estudiat.

Hi ha, bàsicament, tres teories sobre l’origen de la lluna:

1. – Era un astre independent que, en passar prop de la Terra, va quedar capturat en òrbita.

2. – La Terra i la Lluna van néixer de la mateixa massa de matèria que girava al voltant del Sol

3. – La lluna va sorgir d’una espècie de “inflor” de la Terra que es va desprendre per la força centrífuga.

Actualment s’admet una quarta teoria que és com una barreja de les altres tres: quan la Terra s’estava formant, va patir un xoc amb un gran cos de l’espai. Part de la massa va sortir expulsada i es va aglutinar per formar el nostre satèl · lit. I, encara, una cinquena teoria que descriu la formació de la Lluna a partir dels materials que els monstruosos volcans de l’època de formació llançaven a grans altures.

Les missions Apol·lo col·locaren a la Lluna uns reflectors sobre els quals es fan incidir raigs làser, el que permet mesurar amb exactitud la distància entre nosaltres i el nostre satèl · lit. Hem comprovat que s’està allunyant de nosaltres a raó de 38 mm per any.

Tot i la major distància a que està avui, la influència de la Lluna sobre el nostre planeta continua. I la de la Terra sobre la seva òrbita, també. La Lluna segueix-i seguirà-allunyant. ¿Ha importar això? … La resposta és, concretament, un gran sí. La gravetat del cos lunar actua com un estabilitzador que fa que l’eix de la Terra es mantingui en equilibri, amb la inclinació que té, de 23 °. Això ens dóna les estacions que coneixem. Ens dóna el clima que coneixem.

L’astrònom Jacques Lascar estudiar a París què passaria si la Terra no tingués aquesta Lluna tan gran que posseïm. Reproduint en un ordinador el sistema Terra-Lluna, s’observa que, en treure la Lluna, desapareix l’estabilitat de l’eix. El moviment circular s’alenteix però l’eix de la Terra s’aparta dels 23 ° i es torna boig. El caos s’apodera del planeta: l’eix varia entre 0 i 90 °, la qual cosa implica canvis climàtics brutals: es fonen els casquets polars i es formen en un altre costat, per tornar a fondre i traslladar-se en el terme de només mil anys. Les temperatures varien de manera atroç entre el dia i la nit.

La Lluna actua com un regulador mecànic de la Terra. Però estem perdent la Lluna! S’allunya, i com més ho fa, més lenta és la rotació terrestre i més llargs els dies. I menys estable és la posició de l’eix. Estem perdent la Lluna a causa de la fricció de les marees.

1. Còm es va formar la Lluna?

2. Què són les fases de la Lluna? Quines són aquestes fases? Explica perquè es produeixen

3. Descriu diferents aspectes de la investigació lunar. Indica els diferents alunatges tripulats que s’han realitzat.

4. Indica alguna de les missions lunars europees que s’han realitzat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s