3.1. La Terra com a planeta

La Terra és el tercer planeta en distància respecte el Sol, el més dens i el cinquè en mida dels vuit planetes del sistema solar. És també el més gran dels quatre planetes terrestres del sistema solar. De vegades s’anomena món o el planeta blau.

Hi habiten milions d’espècies, incloent els humans; i és l’únic astre on se sap que hi ha vida. El planeta es va formar fa 4.540 milions d’anys, i hi va aparèixer vida en mil milions d’anys. La biosfera de la Terra ha alternat significativament l’atmosfera i altres condicions abiòtqiues, permetent la proliferació d’organismes aeròbics i la formació de la capa d’ozó que, juntament amb el camp magnètic terrestre, bloqueja la radiació solar perjudicial. Les propietats físiques de la Terra, així com la seva història geològica i òrbita, han permès que la vida persisteixi durant aquest període. S’espera que el planeta pugui tenir vida durant com a mínim 500 milions d’anys més.

L’escorça terrestre es divideix en diversos segments rígids, o plaques tectòniques, que es mouen per la superfície al llarg de molts milions d’anys. Un 71% de la superfície està coberta per oceans d’aigua salada, mentre que la resta consisteix en continents i illes que tenen llacs i altres fonts d’aigua que formen l’hidrosfera. No se sap res de l’existència d’aigua líquida en equilibri, que és necessària per tota forma de vida coneguda, a la superfície de cap altre planeta. Els pols estan coberts principalment de gel sòlid o banquises. L’interior del planetaroman actiu, amb una capa gruixuda d’un mantell relativament sòlid, i un nucli format per dues parts: l’extern, que és líquid i genera un camp magnètic, i l’intern de ferro sòlid.

La Terra interacciona amb altres objectes de l’espai, especialment el Sol i la Lluna. Actualment, la Terra orbita el Sol un cop cada 366,26 vegades que rota sobre el seu propi eix, que és equivalent a 365,26 dies solars o un any sideri. L’eix de rotació de la Terra està inclinada 23,4° respecte la perpendicular del pla orbital, produint variacions estacionals a la superfície del planeta amb un període d’u any tropical (365,24 dies solars). L’únic satèl·lit natural de la Terra, la Lluna, que va començar a orbitar-la fa uns 4.530 milions d’anys, crea les marees, n’estabilitza la inclinació axial i alenteix gradualment la rotació del planeta. Fa entre 3.800 i 4.100 milions d’anys, nombrosos impactes d’asteroide durant el Gran Bombardeig Tardà van provocar canvis significatius a l’ambient de la superfície.

3.1.1. Composició de la Terra

3.1.2. Estructura interna de la Terra

3.1.3. Atmósfera Terrestre

3.1.4. Hidrosfera Terrestre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s