2.1. Consideracions generals i antecedents històrics

L’univers és la totalitat del continu espai-temps en què es troba la humanitat, juntament amb tota la matèria i energia continguda en ell. A gran escala, és l’objecte d’estudi de la cosmologia, que es basa en la física i l’astronomia, tot i que alguns dels temes d’estudi voregen la metafísica. Actualment, els experts no estan d’acord sobre si és possible (en principi) d’arribar a observar la totalitat de l’Univers.

Diversos experiments i observacions sugereixen que l’univers ha estat governat per les mateixes lleis físiques i constants en tota la seva extensió i temps de d’existència. La força dominant en distàncies cosmològiques són la gravetat, i la relativitat general es actualment la teoria més acurada de la gravitació. L’univers té almenys tres dimensions d’espai i una de temps. Dimensions adicionals no poden ser comprovades experimentalment.

La curiositat humana pel que fa al dia i la nit, al Sol, la Lluna i les estrelles, va portar als homes primitius a la conclusió que els cossos celestes semblen moure de forma regular. La primera utilitat d’aquesta observació va ser, per tant, la de definir el temps i orientar-se. L’astronomia va solucionar els problemes immediats de les primeres civilitzacions: la necessitat d’establir amb precisió les èpoques adequades per sembrar i recollir les collites i per a les celebracions, i la d’orientar en els desplaçaments i viatges.

  1. Els inicis de l’astronomia. l’Antiguitat.
  2. L’Astronomia abans de l’Edat Mitja.
  3. L’Astronomia a l’Edat Mitja
  4. El Renaixement
  5. Astronomia Moderna
  6. Segle XX
  7. Segle XXI

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s