2.9. L’EXPLORACIÓ DEL SISTEMA SOLAR

Has de saber que …

 • El que avui dia es coneix com a carrera espacial, va començar El quatre d’octubre de 1957 amb la posada en òrbita del primer satèl·lit, el “Sputnik 1”, per part de la Unió Soviètica. Tres mesos més tard es va llançar el “Sputnik 2”, però aquesta vegada portava un ésser viu. Es tractava d’una gosseta anomenada Laika. Amb aquest experiment es va demostrar que era possible enviar una persona a l’espai.
 • El primer astronauta també va ser rus, es deia Yuri Gagarin.   Aquest era comandant de l’exèrcit rus i va realitzar el viatge espacial a bord de la “Vosto I”, una aeronau dirigida des de la Terra. Un any després els Estats Units van llançar el “Explorer”.
 • Durant molt de temps, Rússia es va avançar als Estats Units en l’exploració de l’espai, fins que l’agència espacial nord-americana, la NASA, va aconseguir dur a terme la seva missió més ambiciosa: conquerir la Lluna. El 16 juliol 1969 Amstrong, Aldrin i Collins van partir a bord de la nau espacial “Apollo XI” en direcció la Lluna. Quatre dies més tard, Neil Amstrong es va convertir en el primer ésser humà a trepitjar la superfície lunar. Com el va dir: “Un petit pas per a l’home i un salt gegant per a la humanitat”
 • Després d’aquest gran fet històric s’han realitzat moltes missions espacials. El 1976 es va enviar la primera expedició a Mart. La nau “Viking” ens va fer arribar unes sorprenents i belles imatges del planeta vermell. Altres importants expedicions van ser les de les sondes “Voyager-1” i “Voyager-2” que van permetre realitzar grans descobriments sobre els anells de Saturn, Urà i Júpiter.
 • El llançament del telescopi espacial Hubble el 1990 va tenir molta transcendència ja que va aconseguir captar la fotografia més llunyana que l’home ha realitzat. Es tracta d’una galàxia formada per milions d’estrelles. A més, en les darrers anys s’han dut a terme diverses missions a Mart (Missió Mars Pathfinder i Mars Global Surveyor)
 • Els programes espacials actuals tenen com a principal objectiu la creació d’estacions espacials que facin possible la permanència de les persones en l’espai exterior durant llargs períodes de temps. La primera gran estació espacial va ser la MIR (pau en rus) que va estar en òrbita des de 1986 fins al 2001. Tot el treball realitzat a la MIR va servir per construir l’Estació Espacial Internacional (ISS), que serà el punt de partida de les conquestes espacials del segle XXI.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Llegeix el text i realitza les activitats que et proposem al final

Quan mires la llum de les estrelles i galàxies estàs veient el seu passat. Algunes estan tan remotes, que la seva llum ha trigat milers de milions d’anys en arribar a la Terra. Les veiem tal com eren en la seva joventut. Potser ja no existeixin. Només veiem la seva llum viatjar per l’espai.

Quan parlem de grandària i de distàncies en Astronomia, ens referim a magnituds de tal dimensió que les unitats de mesura que utilitzem habitualment no ens serveixen i hem d’emprar altres que només tenen sentit en l’àmbit de l’Univers. La unitat bàsica de distància (longitud) usada en Astronomia és l’ANY LLUM (a), que és la distància recorreguda per la llum en un any. Tenint en compte que la llum en el buit es mou a 300.000 km / s, deduïm que un any llum equival a:

1 any = 365 dies * 24 hores * 3.600 s = 31.536.000

1 any llum (al) = 31.536.000 s * 300.000 km/s = 9.460.000.000.000 km

Com a exemples de distàncies en l’Univers podríem citar els següents:

Estrella més propera al Sol (Alfa Centauri) 4,3 anys llum
Estrella Polar 300 anys llum
Galàxia més propera 2.000.000 anys llum
Objectes més llunyans 13.300.000.000 anys llum

Altres unitats de longitud usades en astronomia i les seves equivalències són:

 • La unitat astronòmica (UA) és la distància de la Terra al Sol, equival a uns 150 milions de quilòmetres.

 1 UA ≈ 150 * 106 km ≈ 1,50 * 108 km ≈ 1,5 * 1011 m

 • El pársec, emprat per distàncies molt llunyanes, es defineix com la distància a la qual una UA subtendeix un angle d’un segon d’arc.

 1 pársec (pc) ≈ 206.265 UA ≈ 3,26 anys llum ≈ 3,0857 * 1016 m

≈ 30,9 bilions de Km

1 megapársec (Mpc) = 106 pc = 3,26 * 106 al = 3,00857 * 1022 m

≈ 3,0086 * 1019 km

 

 • Per distàncies molt petites s’utilitza el nanòmetre, l’àngstrom i el picòmetre (1nm = 10-9 m, 1 Å = 10-10 m; 1pm = 10-12 m)

 

Si navegassim en una nau espacial que viatgés a la velocitat de la llum (cosa impossible en l’actualitat), arribaríem a la Lluna en menys d’1 s. Al sol trigaríem 8 minuts i mig. Després de més de 5 hores abandonaríem el sistema solar. Trigaríem 4 anys i 4 mesos en arribar a Propera Centauri, l’estrella més propera al Sol Si sortim en direcció al braç de Perseu, trigaríem encara més de 20.000 anys a abandonar la Via Làctia. Hauríem d’esperar més de 2 milions d’anys per arribar a la “propera” galàxia d’Andromeda.

ACTIVITATS

 1. Calcula quant triga la llum del Sol a arribar a la Terra si estan separades 150 milions de km. A quant equival la distància Terra-Sol en temps llum?
 2. Calcula a quina distància de la Terra hi ha la Galàxia més propera a la Via Làctia (Andròmeda), si la seva llum triga a arribar-nos uns 2 milions d’anys.
 3. Una nau espacial que viatgés a una velocitat de 150.000 km/s, quant trigaria a arribar a l’estrella Sirius que es troba a 6 anys llum de distància?
 4. Per anar des de la Terra fins a l’extrem de l’univers observable, s’haurien recórrer 46.500 milions d’anys llum. i) A quants metres i km equivalen? ii) Quants anys es trigaria a arribar viatjant a la velocitat de la llum?
 5. Si un estel que està a 5 anys llum de la Terra s’apaga. Quant de temps trigarem a assabentar-nos?
 6. Realitza una línia de temps amb els hits espacials més destacats dels darrers 70 anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s