2.8.4. Mart

Mart, anomenat de vegades el Planeta roig, és el quart planeta del sistema solar, segons la seva distància al Sol. Forma part dels denominats planetes tel·lúrics (de naturalesa rocosa, com laTerra) i és el planeta interior més allunyat del Sol. Té dos satèl·lits naturals o llunes, Fobos i Deimos, de mida molt petita i forma irregular. El prefix areo- es refereix a Mart igual que el prefix geo-es refereix a la Terra, per exemple, areologia versus geologia.

Tycho Brahe va mesurar amb gran precisió el moviment de Mart en el cel. Les dades sobre el moviment retrògrad aparent (“llaços”) van permetre a Kepler trobar la naturalesa el·líptica de la seva òrbita i determinar les lleis del moviment planetari conegudes com lleis de Kepler.

El planeta Mart té una atmosfera molt fina, formada principalment per diòxid de carboni. Sobre la superfície s’endevinen solcs, illes i costes.

Les grans diferències de temperatura provoquen vents forts. L’erosió del sòl ajuda a formar tempestes de pols i sorra que degraden encara més la superfície.

Conté només un 0,03% d’aigua, mil vegades menys que la Terra.

Els estudis demostren que Mart va tenir una atmosfera més compacta, amb núvols i precipitacions que formaven rius.