2.8.2. Mercuri

Mercuri és el planeta del Sistema Solar més proper al Sol i el més petit (a excepció dels planetesnans). Forma part dels denominats planetes interiors o rocosos i no té satèl lits. Es coneixia molt poc sobre la seva superfície fins que va ser enviada la sonda planetària Mariner 10 i es van fer observacions amb radars i radiotelescopis.

Antigament es pensava que Mercuri sempre presentava la mateixa cara al Sol, situació similar al cas de la Lluna amb la Terra, és a dir, que el seu període de rotació era igual al seu període de translació, tots dos de 88 dies. No obstant això, el 1965 es van enviar polsos de radar cap a Mercuri, amb la qual cosa va quedar definitivament demostrat que el seu període de rotació era de 58,7 dies, la qual cosa és 2/3 del seu període de translació. Això no és coincidència, i és una situació anomenada ressonància orbital.

Com que és un planeta l’òrbita del qual és interior a la de la Terra, Mercuri periòdicament passa davant del Sol, fenòmen que s’anomena trànsit astronòmic . Observacions de la seva òrbita a través de molts anys van demostrar que el periheli gira 43″ d’arc més per segle del predit per la mecànica clàssica de Newton. Aquesta discrepància va portar a un astrònom francès, Urbain LeVerrier, a pensar que existia un planeta encara més prop del Sol, al qual van anomenar Planeta Vulcano,que pertorbava l’òrbita de Mercuri. Ara se sap que Vulcà no existeix; l’explicació correcta del comportament del periheli de Mercuri es troba en la Teoria General de la Relativitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s