1.8. Meiosi

La meiosi és un tipus de divisió reduccional, ja que a partir d’una cèl·lula mare diploide (2n) es formen cèl·lules filles haploides (n), és a dir, amb la meitat del contingut d’ADN que la cèl·lula progenitora. En tots els vertebrats, la meiosi té lloc en les gònades i les cèl·lules que es formen són els gàmetes. Al final de la meiosi es poden formar quatre cèl·lules filles haploides, genèticament diferents entre si i diferents de la cèl·lula mare.

1) Interfase: la cèl·lula sexual, espermatòcit o ovòcit  està dins de la gònada. Aquesta cèl·lula duplica el seu ADN.

2) MEIOSI 1 (divisió reduccional)

a. Profase (inici): els cromosomes es fan visibles; cada filament té el seu homòleg al costat.  Profase (final): els cromosomes homòlegs s’aparellen i intercanvien fragments d’ADN fenomen Quiasmàtic o entrecreuement.

b. Metafase: les Tètrades es disposen en la placa equatorial del fus. Els quiasmes poden provocar recombinació de fragments cromosòmics.

c. Anafase: les fibres del fus comencen a contraure’s i els cromosomes homòlegs es separen. Cada pol rep només un dels cromosomes homòlegs.

d. Telofase: s’insinuen els dos nous nuclis. En el mateix procés s’esdevé la citocinesi.Tenim ara dues cèl·lules haploides, diferents per tant a la cèl·lula original.

3) MEIOSI 2 (divisió equacional)

a. Profase II i Metafase II : es tornen a duplicar els centríols, en canvi no passa el mateix amb l’ADN. Els cromosomes amb dues cromàtides es disposen en el fus.

b. Anafase II i Telofase II: obtenim en total quatre espermatozoides haploides, tots diferents entre ells. En la femella obtenim un sol òvul.

figura1214

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s