La meiosi és un tipus de divisió reduccional, ja que a partir d’una cèl·lula mare diploide (2n) es formen cèl·lules filles haploides (n), és a dir, amb la meitat del contingut d’ADN que la cèl·lula progenitora. En tots els vertebrats, la meiosi té lloc en les gònades i les cèl·lules que es formen són els gàmetes. Al final de la meiosi es poden formar quatre cèl·lules filles haploides, genèticament diferents entre si i diferents de la cèl·lula mare.
1) Interfase: la cèl·lula sexual, espermatòcit o ovòcit està dins de la gònada. Aquesta cèl·lula duplica el seu ADN.
2) MEIOSI 1 (divisió reduccional)
a. Profase (inici): els cromosomes es fan visibles; cada filament té el seu homòleg al costat. Profase (final): els cromosomes homòlegs s’aparellen i intercanvien fragments d’ADN fenomen Quiasmàtic o entrecreuement.
b. Metafase: les Tètrades es disposen en la placa equatorial del fus. Els quiasmes poden provocar recombinació de fragments cromosòmics.
c. Anafase: les fibres del fus comencen a contraure’s i els cromosomes homòlegs es separen. Cada pol rep només un dels cromosomes homòlegs.
d. Telofase: s’insinuen els dos nous nuclis. En el mateix procés s’esdevé la citocinesi.Tenim ara dues cèl·lules haploides, diferents per tant a la cèl·lula original.
3) MEIOSI 2 (divisió equacional)
a. Profase II i Metafase II : es tornen a duplicar els centríols, en canvi no passa el mateix amb l’ADN. Els cromosomes amb dues cromàtides es disposen en el fus.
b. Anafase II i Telofase II: obtenim en total quatre espermatozoides haploides, tots diferents entre ells. En la femella obtenim un sol òvul.