1.4. El nucli cel·lular

El nucli és l’estructura més voluminosa de les cèl·lules eucariotes. Hi ha la majoria de l’ADN cel·lular, que conté la informació genètica.

En les cèl·lules animals, el nucli generalment ocupa una posició central, mentre que a les cèl·lules vegetals està desplaçat cap a un dels costats, a causa de la pressió que exerceixen els vacúols.

Les cèl·lules solen tenir un sol nucli, però hi ha cèl·lules amb molts nuclis, anomenades polinuclears, com les cèl·lules musculars estriades. També n’hi ha que no en tenen, com els glòbuls vermells dels mamífers.

Esquema_de_nucli_cel·lularQuan la cèl·lula no està en divisió, el nucli consta dels components següents:

  • L’embolcall nuclear. Format per una doble membrana, l’externa i la interna, separades per un espai intermembranós. La membrana externa està connectada amb el reticle endoplasmàtic. Totes dues membranes estan travessades per porus nuclears, a través dels quals té lloc l’intercanvi de substàncies entre el nucli i el citoplasma.
  • El nucleoplasma. És el medi intern aquós on hi ha immersos els altres components nuclears. És el lloc on es fa la replicació de l’ADN nuclear.
  • El nuclèol. És un corpuscle esfèric i sense membrana que només es pot veure quan la cèl·lula no està en procés de divisió. Té com a funció principal formar els ribosomes. En un mateix nucli hi pot haver més d’un nuclèol.
  • La cromatina. Està constituïda per filaments d’ADN en diferents graus de condensació, associats amb proteïnes i dispersos pel nucleoplasma. Quan la cèl·lula va a dividir-se, les fibres de cromatina s’organitzen i es condensen per formar una estructura més gruixada denominada cromosoma. Existeixen tantes fibres de cromatina com cromosomes presentarà la cèl·lula durant la divisió cel·lular

One thought on “1.4. El nucli cel·lular

  1. Retroenllaç: 4 ESO | BIOLULIA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s