BLOC I. Citologia i Genètica Molecular

INTRODUCCIÓ

El 1951, la Sra Henrietta Lacks, va començar a tenir abundants hemorràgies vaginals, i va decidir anar a l’hospital Johns Hopkins de Baltimore, als Estats Units. Després de realitzar unes proves van descobrir un tumor al coll de l’úter. Per obtenir un diagnòstic concloent, els metges li van realitzar una biòpsia i van enviar les mostres per analitzar.

El doctor George Otto Gey, qui en aquest moment intentava trobar una cura per al càncer, també va rebre una petita mostra. Els seus treballs se centraven en la possibilitat de fer créixer cèl lules humanes al laboratori. Fins aquest moment, s’havia vist que una cèl.lula humana normal, en un medi de cultiu adequat,es dividia unes cinquanta vegades i posteriorment moria. Quan Gey va analitzar la mostra cel lular de la Sra Lacks, es va quedar sorprès en observar que les seves cèl lules creixien i es dividien contínuament en l’interior d’una proveta. Va descobrir així una línia cel lular immortal.

Cèl·lules He La

Henrietta va morir l’octubre de l’any 1951, després de lluitar tot el possible contra la mort. Aquest mateixdia el doctor Gey, sense permís d’Henrietta ni de la seva família, va mostrar als mitjans de comunicació el seu meravellós avenç en la investigació sobre el càncer, anomenant per primera vegada a aquestes cèl·lules HeLa.

Des de llavors les cèl lules HeLa han continuat dividint-se i s’han estudiat en laboratoris de tot el món. Gràcies a elles s’han dut a terme milers d’investigacions i s’han aconseguit grans avenços científics en la lluita contra el càncer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s